Візит делегації освітян і науковців на чолі з Міністром освіти і науки України Сергієм Шкарлетом до Республіки Таджикистан проходив з 30 березня до 1 квітня 2021 року. До складу делегації входили представники понад 80 закладів вищої освіти України. Національний авіаційний університет представляли: ректор Максим Луцький, проректори з міжнародного співробітництва і освіти Ірина Зарубінська та з організаційно-правової та безпекової діяльності Сергій Юлдашев, начальник Льотної академії НАУ Олександр Чумак.

Було проведено робочі зустрічі між представниками НАУ та Міністром освіти і науки Таджикистану Махмадюсуфом Сайдали Імамзодом, Міністром закордонних справ Республіки Таджикистан Сіроджиддіном Мухріддіном, Надзвичайним і Повноважним Послом України в Республіці Таджикистан Василем Серватюком.

Делегація НАУ презентувала досягнення та можливості університету на освітньому форумі «Навчайся в Україні», відвідала, провела перемовини та окреслила перспективні напрями співпраці з низкою провідних університетів Таджикистану.

Ректор НАУ Максим Луцький підписав Угоди про співпрацю з Таджицьким технічним університетом імені академіка М.С. Осімі, Технологічним університетом Таджикистану, Дангарінським державним університетом. Досягнуто домовленості про підписання Угод про співпрацю з Таджицьким національним університетом, Таджицьким державним фінансово-економічним університетом, Інститутом туризму, підприємництва і сервісу.

Основні напрямами співробітництва Національного авіаційного університету з Республікою Таджикистан: навчання громадян Таджикистану в НАУ, в тому числі і за стипендіальними програмами Міністерства освіти і науки Таджикистану; підготовка та реалізація міжнародних освітніх і наукових проектів (партнерство); проведення сертифікаційних курсів для фахівців цивільної авіації Таджикистану та його партнерських країн. Інформує сайт Національного авіаційного університету.

"Обговорили питання подальшої співпраці між закладами вищої освіти Республіки Таджикистан та України, а також спільні наукові проєкти й дослідження між національними академіями наук", - повідомив Сергій Шкарлет. Міністр висловив упевненість, що понад 130 підписаних угод між нашими ЗВО ще більше розширять можливості для студентів з Республіки Таджикистан, про це інформує офіційний сайт МОН України.

"В Україні триває робота над розробкою та впровадженням єдиної міжвідомчої електронної платформи щодо набору іноземних студентів до українських закладів вищої освіти. Це допоможе прибрати недобросовісних посередників та мінімізувати корупційні ризики при поданні документів іноземцями для вступу до ЗВО України. Наразі спільно з Мінцифри напрацьовується нормативно-правова база для функціонування платформи", – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Станом на 1 січня  2021 року у закладах вищої освіти України навчається 134 громадянина Республіки Таджикистан, з них 26 – за рахунок державних стипендій, 108 – за контрактом.

"Для Льотної академії  НАУ цей візит був надзвичайно важливим, адже  на різних факультетах в Льотній академії навчаються 6 громадян Таджикистану. Академія має досвід співпраці із Азербайджаном, Туркменістаном, Суданом, Туреччиною, Алжиром,Єгиптом, Еквадором, Лівією, Марокко,Монголією, Грузією, Узбекистаном та іншими країнами, сьогодні в Льотній академії навчаються понад 230 студентів і курсантів із 30 країн світу"", – розповів начальник Льотної академії НАУ Олександр Чумак. 

Під час візиту між Льотною академією НАУ та вищими навчальними закладами Таджикистану було укладено дві угоди про співпрацю у вирішенні завдань науково - технічного співробітництва, забезпечення якості освіти,

підвищення ефективності навчальної та науково – дослідної роботи у вищих  навчальних закладах.

"В Україні є значний освітній і науково-дослідний досвід і традиції, а українські університети мають достатній потенціал для забезпечення якісної підготовки фахівців з вищою освітою з урахуванням вимог сучасного ринку праці та проведення наукових досліджень", – підкреслив Сергій Шкарлет.

Детальна інформація про робочий візит української делегації до Таджикистану розміщена на офіційному сайті МОН України та сайті Національного авіаційного університету.

За матеріалами Міністерства освіти і науки України та Національного авіаційного університету