28 квітня 2021 року в Кіровоградській обласній державній адміністрації відбулося засідання робочої групи з напрацювання пропозицій щодо розвитку аеропортової інфраструктури у м. Кропивницький.

Заступник голови облдержадміністрації Сергій Поліщук проінформував учасників наради про роботу, що була проведена за результатами попереднього засідання. Він зазначив, що було підготовлено звернення до Міністерства інфраструктури України про сприяння у створені органу AFIS (польотно – інформаційного обслуговування) Державного підприємства «Украерорух» на аеродромі «Кіровоград».

Відповідно до  порядку денного розглянули два основних питання. Заступник міського голови Кропивницької міської ради надав інформацію про територію та користувачів земельних ділянок навколо існуючого аеропорту. Олександр Мосін проаналізував  інформацію щодо площі земельних ділянок на території, що планується під забудову злітно – посадкової смуги та схеми територій з нанесенням сторонніх землекористувачів із зазначенням цільового використання земельних ділянок навколо аеропорту.

Про вихідні дані та завдання щодо оголошення тендеру на розробку техніко - економічного обгрунтування щодо розвитку аеропортової інфраструктури Кропивницького розповів Олександр Чумак, начальник Льотної академії Національного авіаційного університету.

Льотна академія, спільно із МААК «УРГА», підготували вихідні дані для проведення об’єктивної оцінки стану та варіантів розміщення льотного поля та інфраструктури майбутнього аеропорту.

Міжнародний пасажирський термінал та ангар для обслуговування повітряних суден перебувають на балансі МААК «УРГА». Авіакомпанія надає послуги з чартерних авіаперевезень пасажирів, вантажу, як в Україні, так і за кордоном.

«Аеродром у Кропивницькому перебуває на балансі Льотної академії Національного авіаційного університету, яка підпорядкована Міністерству освіти і науки України.Утримання аеродрому повністю покладено на ЛА НАУ та її структурні підрозділи. Аеродром має дві злітно – посадкові смуги та фактично використовується на 60%. Аеродром використовується для навчальних польотів ЛА НАУ, а також авіакомпанією «УРГА», яка базується на даному летовищі.На летовищі працюєблизько 300 фахівців, які його обслуговують, це кваліфіковані працівники з діючими свідоцтвами, які утримуються за рахунок державних коштів. Вже сьогодні до нас на технічне обслуговування і зберігання заходять літаки інших компаній. Маємо діючі сертифікати і вигідні позиції»,- зазначив Олександр Чумак.

Відповідно до рішення обласної ради в обласному бюджеті передбачено на 2021 рік кошти у сумі 400 тисяч грн. на розробку техніко – економічних, фінансових розрахунків щодо обґрунтування розвитку аеропортової інфраструктури у Кропивницькому.

«В Льотній академії НАУ станом на сьогодні є державний акт на право постійного користування землею, який видано у грудні 1999 року, в тому числі під розміщення аеродрому «Кіровоград». Щоб виділити земельну ділянку під аеродром , необхідно провести інвентаризацію землі та присвоїти їй кадастровий номер. Лише після цього можлива подальша підготовка до замовлення техніко - економічного обґрунтування розбудови (реконструкції) аеродрому «Кіровоград». Отже, документи на землю є, зараз важливо здійснити інвентаризацію, визначити які є землекористувачі, далі розробляти техніко - економічне обґрунтування»,- говорить Олександр Чумак.

Головне управління Держгеокадастру в області поінформувало про земельні ділянки, заплановані під забудову на території майбутньої злітно-посадкової смуги.

Президент Кіровоградської регіональної торгово – промислової палати Ірина Саєнко вважає, що необхідно долучити місцевий бізнес для відбудови аеропорту. «Питання відродження аеропорту у Кропивницькому я обговорювала з представниками бізнесу та фахівцями Кіровоградської РТПП. В ході обговорень була висловлена думка про можливість створення фонду «Авіаційна Кіровоградщина». Головною метою фонду стане оперативна фінансова підтримка проєкту у тих напрямках, що потребують негайного вирішення, але з тих чи інших причин не передбачені бюджетом», - повідомила вона. Відбудований аеропорт стане проривним фактором для залучення інвестицій на Кіровоградщину, прискорення економічного зростання регіону. Сподіваюсь, члени Президії КРТПП мене підтримають і фонд буде створено», - наголосила Ірина Саєнко.

Робоча група розглянула проблемні питання та  найбільш прийнятні варіанти їх вирішення.