Майже сотня шанувальників кіно зібралася 5 серпня у Льотній Академії, щоб подивитися американські документальні фільми у рамках фестивалю «Незалежність», що його провели організатори – команда «American Film Showcase» та Посольство США в Україні.

- Щороку ми проводимо фестиваль американського кіно «Незалежність» у Києві, - розповідає Рейджина Стоукс, заступник аташе з питань культури Посольства США в Україні. - Але цього року ми вирішили, що хочемо, аби ці дуже цікаві і важливі документальні фільми побачили не тільки мешканці столиці, але й невеликих міст на теренах України.

Фестиваль триває п’ять років, але цього року вперше – у форматі Кінобус, який пересувається Україною і всюди транслює фільми. Це експеримент, але він досить вдалий. Було обрано п’ять документальних фільмів англійською мовою із українськими субтитрами. Це фільми про соціальні теми, які показали у Кропивницькому, Черкасах та Кременчуці.

Начальник Льотної Академії НАУ Сергій Неділько під час відкриття фестивалю сказав, що це гарний початком культурної співпраці між цим навчальним закладом та Посольством США.

У програмі фестивалю була чудова комедія «Знайомтесь: сімейство Пател» про родину американця індійського походження Раві Патела, який втрапив у любовний трикутник між жінкою його мрій... та своїми батьками. Не менш цікавим був фільм під назвою «Живі всередині», який розповів про соціального працівника Дена Коена, – засновника неприбуткової організації «Music & Memory», – та його боротьбу проти недієвої системи охорони здоров’я. На третій фільм програми кінофестивалю – кіно «Вулиця для всіх», про творчий шлях уславлених нью-йоркських вуличних фотографів – спеціально окремо прийшли кілька місцевих фоторепортерів, адже це фільм-дослідження про Нью-Йорк.

Вже зовсім поночі цікаву лекцію про творчість Альфреда Хічкока прочитала Надія Заварова. Вона назвала цього славетного американо-британського режисера людиною, яка забагато знала про кіно, і навіть продемонструвала, застосовуючи велетенський ніж та диню, щоб продемонструвати, як Альфред Хічкок шукав звуки для ілюстрації подій на екрані. Зокрема, у фільмі «Психо», котрий, як і решту 54 фільми режисера, дуже радить передивитися пані Заварова.

Користуючись нагодою, організатори фестивалю отримали й масштабну екскурсію льотною академією, під час якої ознайомилися не лише з історією та сьогоденням унікального навчального закладу, але й – з історією та культурою України, музейною кімнатою «Україна – більше за життя». Приємною несподіванкою для представниці Посольства США стала звістка про те, що в списках країн, чиї громадяни навчалися в стінах льотної академії, почесне місце займають Сполучені Штати Америки, а один з навчальних корпусів КЛА НАУ зустрічає гостей величезним зображенням статуї Свободи та запрошенням до участі в одній з програм США для студентської молоді. Начальник академії С.М.Неділько особисто супроводжував гостей під час екскурсії навчальним закладом та обговорив з ними можливості та перспективи подальшої співпраці на ниві культурно-просвітницької діяльності, а також в питаннях студентського обміну. Безперечно, фестиваль американського кіно став першим, але не останнім заходом, що його проводить Посольство США на базі КЛА НАУ, адже попередні домовленості, досягнуті Сергієм Миколайовичем є досить широкими та цікавими.

ДОДАТКОВІ МАТЕРІАЛИ:

  • Програма «Тема дня» за участі Рейджин Стоукс, заступник аташе з питань культури Посольства США в Україні -
  • Фото з фестивалю – зроблені представниками Посольства США – завантажуйте -  http://www.ex.ua/449232119378