Днями делегація Льотної академії НАУ взяла участь у ІІІ науково-практичному симпозіумі «Норвезько-українське співробітництво: освіта, дослідження та бізнес», що відбувся у Національному університеті «Львівська політехніка» за ініціативи Міжнародного фонду соціальної адаптації.

Зокрема, до участі у заході долучився начальник академії Сергій Неділько, який дуже високо оцінює його значимість та мету – о обмін передовим інноваційним досвідом між кращими науковцями наших держав.

Участь у симпозіумі взяли керівники та представники ще 14 вищих навчальних закладів України та Університету «Норд» (Норвегія), які підписали договір про співпрацю та реалізують проект по перепідготовці та соціальній адаптації військових, звільнених у запас та членів їхніх сімей.  Особливого статусу заходу надавала присутність Посла Королівства Норвегія в Україні Уле Тер’є Хорпестада, який привітав учасників симпозіуму та з цікавістю слухав їхні доповіді.

Якщо говорити про основну мету заходу, то, незважаючи на різноманітність доповідей та презентації, вона прослідковувалася дуже чітко – прискорення розвитку та впровадження інноваційних технологій у всіх сферах життя. Про це говорили, як норвезькі колеги, так і представники української наукової думки. Цікаво, що велике значення у доповідях учасники приділяли практичній значимості інновацій, які впроваджуються завдяки їхнім науковим розробкам: від розвитку освітніх програм та ІТ-технологій, до переробної промисловості та досліджень напівпровідників. Сама атмосфера Львівської політехніки, величного залу університету, побудованого ще у 19 столітті, налаштовувала на продуктивну роботу. Окремої уваги заслуговує людина, яка є автором ідеї та головним організатором заходу – Президент МФСА  Володимир Рубцов. І черговим підтвердженням ефективності та значимості проекту МФСА, в рамках якого відбувається співпраця між Норвегією та Україною, було підписання Меморандуму про співпрацю між Львівською обласною державною адміністрацією, Національним університетом «Львівська політехніка» та МФСА.

Говорячи про глобальні проекти та можливості їх реалізації, організатори заходу не забули і про конкретних людей, про зміни на краще у їхньому житті. Саме тому в рамках симпозіуму значну увагу було приділено урочистому випуску учасників проекту «Україна-Норвегія».
Випускників привітав Посол Норвегії в Україні Уле Тер'є Хорпестад, представник Міністерства Оборони України Сергій Кучеренко, проректор Національного університету "Львівська Політехніка" Олег Давидчак, президент МФСА Володимир Рубцов, координатор проекту від Університету NORD (Норвегія) Торстейн Вік Орхус, директор інституту післядипломної освіти «Львівської політехніки» Віктор Яськов, а також всі гості та учасники Третього міжнародного симпозіуму «Норвежско-Українська співпраця: Освіта, дослідження та бізнес». Випускники, завдяки проходженню навчання та соціальної адаптації, отримали гарний шанс змінити життя на краще та знайти свою унікальну нішу у бізнесі.

 Для того, щоб наступні учасники програми отримували тільки найкращі, найкорисніші для них знання та навички, весь наступний робочий день був присвячений аналізу результатів роботи учасників проекту та обговоренню перспектив розвитку та підсилення проекту.

А наостанок організатори подарували всім гостям незабутні враження від подорожі старовинним Львовом, який ще довго лишатиметься з нами присмаком чудової справжньої  львівської кави.

Олена Ковальова