Майбутнє системи вищої освіти багато в чому залежить від розвитку IT технологій. Чим швидше вони дозволять ВНЗ перейти в інтернет-простір і освоїти цифрове навчання, тим активніше буде розвиватися ця галузь. Однією з таких цифрових технологій яку активно використовують для навчання еліти менеджменту є різноманітні бізнес-симулятори. Бізнес-симулятори набувають все більшої популярності. Вони дають можливість потренуватися у віртуальному середовищі, щоб не допустити помилок в реальності. Симулятор використовуються в Гарвардській школі бізнесу, INSEAD, Wharton, MIT Sloan та інших бізнес-школах. Більше половини акредитованих в AACSB бізнес-шкіл, використовують он-лайн бізнес-гри або бізнес-симулятори.

Бізнес-симулятори грають важливу роль в процесі навчання студентів MBA бізнес-шкіл, конкуруючи з, здавалося непорушним ─ кейс-методом навчання. У найближчому майбутньому передбачається поява великої кількості поведінкових симуляторів, які тестують softskills студентів MBA. Одним з таких симуляторів є «EverestLeadershipandTeamSimulation», розроблений на замовлення видавництва «HarvardBusinessSchoolPublishing».

Бізнес-симулятор «Еверест» вчить роботі в команді та лідерству: як створювати команду, брати участь в ній, вести більш ефективно за собою колектив, яким чином лідери формують процес прийняття рішень командою, яким чином члени команди можуть поліпшити колективне прийняття рішень, яким чином команда може вирішувати проблеми і приймати рішення більш ефективно в ситуаціях, коли члени команди мають різною інформацією і мають різні інтереси, яким чином різні підходи до лідерства можуть впливати на роботу команди в ситуаціях, коли не вистачає часу або коли доводиться приймати рішення під тиском.

Дана методика навчання була використана в рамках навчального заняття при підготовці магістрів Факультету Менеджменту. Студенти мали можливість оглядово ознайомитися з розробкою Гарвардської бізнес-школи і побачити demo версію бізнес-симулятора. Традиційно заняття було побудовано за такою схемою: лекція-презентація з використанням проектора, короткі доповнюючи відеоролики, питання, обговорення поточної теми. На жаль, в рамках навчального процесу неможливо повноцінно попрацювати з цим симулятором в силу обмеженого класного часу (в Гарварді студенти знаходяться в віртуальному середовищі на протязі 6 днів). Також вільний доступ є лише до demo версії, а повна версія передбачає реєстрацію і оплату навчання в HBS. Взагалі слід зазначити що практично всі цікаві розробки бізнес-шкіл світового рівня не перебувають у відкритому доступі з очевидної причини: це велика інтелектуальна робота яка регулярно приносить дохід бізнес-школі. Так HarvardBusinessSchoolPublishing заробляє близько 350 млн. дол. щорічно тільки на продажах власних бізнес-кейсів.

Однак, незважаючи на своєрідну закритість більшості МВА програм, студенти Факультету Менеджменту навчаються за новітніми технологіями передових бізнес-шкіл. Бізнес-кейси, ділові ігри, бізнес-симулятори та інші методи навчання широко використовуються в рамках аудиторної та самостійної роботи. Також вивчається і поетапно впроваджується досвід наших норвезьких партнерів ─ університету Nord і його бізнес-школи. Одним з перспективних напрямків розвитку  Факультету Менеджменту та існуючої бізнес-школи КЛА НАУ є практика подвійних дипломів у співпраці з норвезькою стороною. Вкрай корисною була б програма взаємних обмінів студентів, а також організація стажувань і сертифікація викладацького складу бізнес-школою норвезького Університету Норд.

З оптимізмом дивимося в майбутнє, розвиваючи міжнародне співробітництво вже сьогодні!

Матеріал підготував

 

Баранов В. В.
к.е.н., доцент кафедрименеджменту, економіки та права КЛА НАУ