Весняний семестр проекту "Україна-Норвегія" у Кропивницькому відкрито! 23 лютого група військовослужбовців та членів їхніх сімей розпочали навчання за програмою "Безпека підприємницької діяльності" у Льотній академії НАУ.

В урочистому відкритті семестру взяли участь президент Міжнародного фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов, Перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець, Народний депутат України Олександр Горбунов, начальник академії Сергій Неділько та заступник командира 3-го полку майор Сергій Францишкевич. Також привітати слухачів прийшли випускники минулого семестру Олег Ковальчук та Ірина Квінцерт.

В цьому році буде 15 років як програма ефективно реалізується в Україні і чотири роки як до неї увійшла Льотна академія. На сьогоднішній день програма є наймасштабнішою з огляду на її географію та кількість учасників, які пройшли перепідготовку, і комплексною за змістом (професійна перепідготовка, психологічна адаптація, сприяння у працевлаштуванні). Мета Проекту - сприяння соціальній адаптації військовослужбовців і членів їх сімей до умов цивільного життя. Фінансується проект Урядом Норвегії. Партнером проекту з норвезького боку є  NORD Університет (м. Будо). Організатором виконання проекту в Україні є Міжнародний фонд соціальної адаптації.

Його особливістю є те, що це єдиний в Україні проект, що надає можливість включати до складу учасників членів сімей звільнених або тих, що підлягають звільненню військовослужбовців.

Виконавцями проекту з українського боку є: університети, громадські організації ветеранів Збройних Сил, підприємства та організації, професійно орієнтовані на вирішення соціальних проблем. Географія проекту охоплює 14 міст України: Київ, Одеса, Миколаїв, Вінниця, Тернопіль, Чортків, Львів, Івано-Франківськ, Луцьк, Чернівці, Кропивницький, Чернігів, Мелітополь, Запоріжжя.

Протягом попередніх років в академії успішно пройшли перепідготовку та соціальну адаптацію 6 груп (по 30 осіб кожна). А слухачі 7-ї групи пройдуть навчання за спеціальністю «Безпека підприємницької діяльності». До проекту у Кропивницькому задіяні викладачі, запрошені тренери, психологи, а також приїздять викладачі з Норвегії. Нова програма, яку пропонує слухачам весняного семестру академія «Безпека підприємницької діяльності». Саме цей вид діяльності повною мірою враховує усі набуті попередні знання та навики військовослужбовців. В рамках проекту пропонується освоєння додатково юридичних та економічних питань, пов’язаних з безпекою підприємництва, організацією власного бізнесу, інноваційні технології ведення спостереження, питання інформаційної безпеки тощо. Окрім того, учасники пройдуть тренінги, семінари та майстер-класи, що будуть корисними при пошуку роботи або ж для організації власної справи. Також програмою передбачено індивідуальні консультації психологів, що допоможуть адаптуватися у цивільному житті після військової служби.

Відкриваючи засідання начальник академії Сергій Неділько запевнив присутніх, що колектив академії задіяний в проекті, буде максимально створювати умови, щоб не тільки збагатити слухачів необхідними знаннями, а й створити атмосферу дружньої співпраці. Разом долати перешкоди, разом святкувати радісні події та перемоги, разом йти до спільної мети – успішності кожного.

А президент МФСА Володимир Рубцов під час привітання відповів на запитання, яке так часто звучить від наших слухачів: «А для чого це Норвегії?» Він спробував пояснити філософію соціально-найуспішнішої країни світу. Уже в 15 років кожен норвежець проходить церемонію публічної самоідентифікації, коли у присутності мера та великої спільноти в урочистій атмосфері вони публічно визнають себе норвежцями.А на завершення мер нагадує, що їм пощастило народитися в успішній та благополучній країні, проте якщо вони й надалі хочуть залишатися на вершині соціальної піраміди, то обов’язково мають допомагати тим народам, яким тепер важко. Інакше піраміда просто зруйнується.  «Допомагай іншому, щоб бути успішним» - у цьому філософія Норвегії і кожного її громадянина. Саме тому в цій країні настільки потужний волонтерський рух.

Олександр Горбунов у вітальному слові подякував організаторам проекту: «Гарна ідея, гарний і дійсно успішний проект! Дякую за те, що не тільки співпрацюєте між собою, а і підтримуєте наших військовослужбовців, і особливо тих, які залишилися поза військовою системою. Обмінюватися досвідом, отримувати нові знання і вчитися ніколи не пізно!» А Володимир Ковтунецьдодав, що ні на міть не сумнівається в успішності слухачів, адже військові по іншому не можуть. Головне повірити у себе, у свої сили. До привітань приєднався Сергій Францишкевич, хоч його звернення було коротким, як і належить військовому, та дуже важливим, адже значна частина групи – це його однополчани. 

Приєднуючись до побажань всіх гостей, хочу додати – в добру путь. Тепер все у наших руках!

Олена Ковальова