Щорічний фінансовий звіт за минулий рік та плани на 2019-й, що представив заступник начальника академії з економічної та адміністративно-фінансової роботи Олександр Чумак на Вченій раді академії, дозволили з більшою впевненістю дивитися у завтрашній день.

Ставлення держави до авіаційної освіти змінюється на краще, і це підтверджується фінансовою підтримкою. Зокрема, вперше за багато років у 2018-му академія отримала з бюджету додатково 10 млн. грн. на розвиток. Це дозволило розпочати утеплення та оновлення фасаду першого навчального корпусу академії, замінити всі вікна фасаду корпусу, розпочати ремонт світлосигнальної системи, придбати 60 комп’ютерів, 13 проекторів, 25 відеокамер для забезпечення безпеки тощо.

Разом з тим, спостерігається гарна динаміка щорічного надходження коштів спецфонду академії. Так, за останні п’ять років він збільшився майже в 2 рази (від 29 млн. грн. - у 2015-му, до 54 млн. грн. - у 2018-му). Лише у порівнянні з 2017 роком, у 2018 році відбулося зростання надходжень  на 13 млн.грн.

Ефективна фінансова діяльність у 2018 році дозволила вчасно та у повному обсязі провести всі розрахунки по заробітній платі та преміям.

Вагомим досягненням 2018 року є відновлення ресурсу всіх навчальних літаків академії, що дасть можливість здійснити планову льотну підготовку курсантів, які навчаються на бюджетній основі.

Разом з тим, під час доповіді Олександр Олексійович зазначив, що значну частину бюджету, як з державного так і спецфонду витрачаються на комунальні платежі. Тільки опалення будівель обійшлося академії у 11 млн. грн. з державного фінансування та майже 2 млн. грн. зі спецфонду. Тому у січні 2019 року було прийнято рішення на місяць перейти в режим мінімального опалення, що дозволило зекономити майже 2 млн. грн. та прийняти рішення про необхідність переходу на альтернативні більш економні інноваційні джерела опалення.

Щодо перспектив розвитку у 2019 році, є чимало завдань по відновленню та модернізації інфраструктури аеродрому, фінансового забезпечення льотної підготовки курсантів, ремонту навчальних корпусів та гуртожитків.

Зокрема, на 2019 рік з державного бюджету окрім фінансування захищених статей, заплановані надходження на капітальні видатки у сумі 12 млн. грн. Це дозволить завершити ремонт фасаду першого навчального корпусу із заміною всіх вікон будівлі на енергозберігаючі, продовжити ремонт всередині корпусу, провести ремонт дахів першого, другого корпусу, медико-санітарної частини та будинку культури «Авіатор», а також здійснення поточного ремонту гуртожитку №1.

За грантовим проектом «Міжнародного центру підготовки пілотів на базі НАУ» у 2019 році академія має отримати 35 млн. грн. на закупівлю випускових літаків Cessna, відновлення світлосигнальної системи. Також передбачено кошти на  капітальний ремонт огорожі аеродрому “Кіровоград” у м. Кропивницький для забезпечення умов авіаційної безпеки, що необхідно для сертифікації Державною авіаційною службою України та є одним з кроків для отримання аеродромом статусу міжнародного.

Планується внести зміни до проекту «Розвиток освітнього потенціалу в авіаційній галузі», яким передбачено 12 млн. грн. За ці кошти буде передбачено закупівлю 2-х випускових літаків українського виробництва, а за проектом «Створення авіаційного кластеру як «точки зростання» економіки Кіровоградського регіону» - 12 млн. грн. на закупівлю технологічного транспорту для аеродрому: автомобіля “Швидка допомога”, снігоприбирального автомобілю, машини технічного супроводу, обладнання авіабезпеки, а також на ремонт контрольно-диспетчерського пункту, що стане гарною базою для підготовки курсантів-диспетчерів.

Фінансовий розвиток академії почав підтримуватися одразу з декількох джерел: державний бюджет, госпрозрахункова діяльність та грантові кошти на розвиток конкретних проектів, при чому спостерігається зростання надходжень по кожному з них. Це дозволяє розпочати оновлення інфраструктури академії та аеродрому, зміцнити позиції щодо здійснення льотної підготовки курсантів та розпочати роботу по виконанню всіх необхідні умов для переходу академії на європейські стандарти підготовки авіаційних фахівців.