«За вами реформи – за нами підтримка. Такий наш контракт», - стверджує Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер про відносини Україна-Європа. Як отримати європейську підтримку своїх ідей та проектів небайдужим кіровоградцям розповіли представники Представництва Європейського Союзу в Україні 14 травня у кіровоградському «Прес-клубі» у рамках днів Європи в Україні.

Офіційна назва заходу – «Ярмарок проектів», а взяти в ньому безкоштовну участь міг кожний бажаючий за умови попередньої реєстрації на сайті Представництва Європейського Союзу. Отже, центр громадських зв’язків КЛА НАУ делегував для участі у ярмарку свого представника й отримав масу корисної інформації та важливі особисті контакти. До речі – бажаючих взяти участь у заході виявилося багато: конференц-зал прес-клубу був переповнений при тому, що запрошення отримали не всі, хто звернувся. Для решти бажаючих отримати інформацію була забезпечена пряма трансляція силами «Кіровоградського інтернет-телебачення КІТ». Але ті щасливчики, хто отримав можливість безпосередньої присутності у прес-клубі, отримали більше за інших – корисну літературу за темою, а також – можливість особистих консультацій з фахівцями.

З вітальним словом та оглядом головних програм допомоги ЄС виступили менеджер з комунікацій Представництва ЄС Марті Луцар та проектний менеджер Представництва ЄС Міра Дідух, координатор проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в Кіровоградській області розповіла про досягнення у своєму напрямку роботи, про можливості співпраці українського малого бізнесу з Європейськім банком реконструкції та розвитку повідомила старший експерт ЄБРР Ольга Іванченко. Прозвучали також інші цікаві доповіді та повідомлення. Особливий інтерес учасників, на мій погляд, пригорнула друга частина заходу, яка відбулася після кава-брейку та мала назву тренінг «Як отримати грантову підтримку ЄС? Підготовка успішної проектної заявки: найтиповіші помилки», ведуча – Тетяна Лебухорська, тренер з написання грантових заявок.

Отже, програма заходу була насиченою та, як на мене, цікавою й корисною. Особисто я вже має за мету спробувати себе у написанні першої грантової заявки. Очі бояться, а руки все ж такі роблять… Тим більш, що тепер в мене є багато порад та можливостей для спілкування з фахівцями. Як запевняли організатори цього чудового діалогу нас, учасників: «Разом зручніше!».

Керівник ЦГЗ КЛА НАУ
Ольга Кушнір