Пілот з Кропивницького Анатолій Чернов 50 років свого життя віддвав авіації. Розповів, що налітав 12 тисяч годин. Це два роки. Нині працює викладачем на кафедрі безпеки польотів у кропивницькій льотній академії. Історія Анатолія Чернова – перша у марафоні Суспільного до ювілею Незалежності "30 років з країною".

Анатолій Чернов – пілот з 30-річним стажем. Літав на літаках Ан-2 та Як-40.

Під час навчання в льотному училищі, у 18-річному віці, вчився пілотувати літак Ан-2. Перший самостійний політ здійснив у 20 років у Новоукраїнському районі на літаку Ан-2. Це були авіахімічні польові роботи: "Обприскував поля від шкідників, вносив добрива. Потім доставляв пошту по області: Гайворон, Ульянівка (нині Благовіщенське – ред.), Мала Виска. Влітку – у Скадовськ".

На Ан-2 налітав вісім тисяч годин. Через десять років сів за штурвал літака Як-40: "У 1981 році я перевчився літати на Як-40. Потім літав на Ан-2 і Як-40. В 37 років став командиром льотного загону. У мене в підпорядкуванні були 14 літаків Як-40 і 39 — Ан-2".

На Як-40 Анатолій Чернов налітав чотири тисячі годин.

До 1991 року Анатолій Чернов літав територією усього колишнього Радянського Союзу. Коли Україна стала незалежною, кількість рейсів почала зменшуватися, літаки здавали в оренду: "Пасажиропотік знизився, було по 10-15 пасажирів за рейс. Накопичувались зарплатні борги. Щоб заробити, здавали літаки в оренду".

Перші десять років Незалежності України Анатолій Чернов продовжував працювати пілотом: "Коли стали незалежними, кожна авіакомпанія мала літаки для польотів за кордон. Я літав до Мюнхена, Варшави, Будапешту".

Кар’єру пілота Анатолій Чернов закінчив у 50 років. Нині своїм досвідом ділиться з курсантами Льотної академії у Кропивницькому. 

Джерело: Суспільне Кропивницький

Сюжет: 30 років з країною: пілот Анатолій Чернов. Суспільне Кропивницький. Новини від 16.08.2021р.