З нагоди Дня пам’яті та примирення і 76-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у Кропивницькому відбулося покладання квітів до пам’ятних знаків військовим льотчикам за участі керівництва Льотної академії НАУ, викладачів, курсантів академії, громадськості.

Колектив Льотної академії Національного авіаційного університету вшанував подвиг воїнів, які героїчно боролися проти нацизму у Другій світовій війні 1939-1945 років: до  пам’ятних знаків поклали квіти, пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Біля аеропорту в Кропивницькому є гранітний обеліск, що увічнює подвиг льотчика Петра Вересоцького. Бойовий льотчик в 1942 році, перебуваючи в німецькому полоні, на кіровоградському аеродромі захопив нацистський винищувач і обстріляв бензосховище та ворожі літаки і полетів назустріч фронту. В історії часів Другої світової війни є тисячі сторінок про мужність і звитягу, але таких випадків нараховують лише дев’ять, щоб втекти з фашистського полону та ще й на літаку ворога.

На території академії розташовані пам’ятні знаки, що присвячені двом Героям-військовим льотчикам, які чинили супротив нацистам у Другій світовій війні.

Тричі Герой Радянського Союзу, найрезультативніший льотчика-ас Другої світової війни Іван Кожедуб. До кінця війни Іван Кожедуб здійснив 330 бойових вильотів, у 120 повітряних боях збив 64 літаки противника. За всю війну жодного разу не був збитий. Його вважають найкращим асом СРСР і взагалі авіації союзників. Перебуваючи на Кіровоградщині у 1985 році він посадив на території академії дуб, поряд із яким тепер розташований пам’ятниий знак. 

Ще один пам’ятний знак встановлений в сквері - Двічі Герою Радянського Союзу кримському татарину Амет-Хану Султану. Амет-Хан Султан - один з прославлених льотчиків-асів Другої світової війни, який виконав 603 бойових вильоти, брав участь у 150 повітряних боях, в яких особисто збив 30 і в складі групи 19 літаків супротивника. Крім того, 70 бойових вильотів здійснив на початку війни як льотчик-штурмовик; у травні 1942 року, витративши боєкомплект, здійснив таран німецького бомбардувальника в небі над Ярославлем, в результаті якого мало не загинув. Герой пройшов шлях від рядового льотчика - до заступника командира винищувального полку. Всі 4 роки війни, з першого до останнього дня, був на передовій.

Начальник Льотної академії НАУ Олександр Чумак особисто привітав із Днем перемоги над нацизмом ветерана Другої світової війни Володимира Черноскулова, а також, від колективу академії вручив ветеранові святковий подарунок. Під час спілкування він подякував ветеранові за його мужність та особистий внесок у наближення перемоги над фашистськими загарбниками, а також побажав Володимиру Семеновичу міцного здоров’я та мирного неба. Ветеранська організація академії з нагоди свята приділила увагу усім колегам - ветеранам, вручила святкові подарунки та вшанувала захисників Батьківщини. Дякуємо тим, хто боровся з нацизмом. Пам’ятаємо тих, хто загинув. Вшановуємо тих, хто живий. Віддаємо шану українським воїнам, які сьогодні виборюють наше право на свободу і незалежність.