Постановою Кабінету Міністрів України від 10 липня 1993 року № 528 на базі Кіровоградського льотного училища цивільної авіації була створена Державна льотна академія України (ДЛАУ).

На презентації, яка відбулась у залі Кіровоградської обласної філармонії, заступник міністра освіти України Гондюл В.П. 15 жовтня 1993 року вручив начальнику академії Прапор Державної льотної академії України.

Наказом по академії від 23 серпня 1993 року №1 був створений інститут аеронавігації, як структурний підрозділ академії, до якого увійшли факультет обслуговування повітряного руху (ОПР), тренажерний центр ОПР та центр підвищення кваліфікації ОПР. Було відкрито спеціалізований центр підготовки пілотів, авіаційних диспетчерів та технічного персоналу відповідно зі стандартними програмами ICAO. Кафедра іноземних мов була перетворена в центр інтенсивного вивчення іноземних мов. Була організована перепідготовка керуючого, викладацького та інструкторського персоналу академії у провідних європейських авіаційних навчальних центрах. Для пілотів був здійснений поетапний перехід до міжнародних стандартів ICAO та Євросоюзу. За фінансової підтримки підприємства «Украерорух» була проведена модернізація тренажерного центру ОПР.

У 1994 році був здійснений перший набір дівчат на навчання в академії.

ДЛАУ - потужний навчально–науково–виробничий комплекс, який складався з: аеродромів, злітно-посадкових смуг, інституту аеронавігації, Кіровоградського льотного училища, факультету льотної експлуатації, факультету обслуговування повітряного руху, факультету менеджменту (починаючи з 2001 року, здійснює підготовку менеджерів), факультету післядипломної освіти, підготовчого відділення, магістратури, аспірантури, навчального центр пошуку та рятування (Майбутні фахівці з аварійного обслуговування та безпеки на авіаційному транспорті мали можливість навчатися тут. ДЛАУ єдиний заклад вищої освіти, який тоді пропонував підготовку фахівців даного профілю.), тренажерного центру, авіаційно-технічної бази, авіаційного загону, спортивного комплексу, науково-технічної бібліотеки та інших підрозділів.

Державна льотна академія України здійснювала ступеневу підготовку (бакалавр, спеціаліст, магістр) для отримання наступних спеціальностей: комерційний пілот літака; диспетчер з управління повітряним рухом; льотний диспетчер/працівник із забезпечення польотів; диспетчер координаційного центру пошуку і рятування, оператор технічних засобів контролю на безпеку; інженер з технічного обслуговування, ремонту та діагностики авіаційної техніки; інженер з експлуатації повітряних суден (бортінженер); менеджер (управитель): менеджер з авіаційних перевезень; менеджер (управитель): менеджер з туризму; менеджер (управитель): менеджер міжнародних авіаційних перевезень.

Державна льотна академія Україна зберегла свою унікальну інфраструктуру, що дозволило здійснювати теоретичну, тренажерну та практичну (в т.ч. льотну) підготовку пілотів (під час навчання в ДЛАУ льотну практику курсанти проходили на літаках Як-18Т, Як-52, L-410, Ан-2, Ан-24, Ан-26, НАРП-1, К-10, Cessna-172), диспетчерів та інших фахівців цивільної авіації в повній відповідності з міжнародними вимогами і стандартами.