Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня з метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939–1945 років.

З цієї нагоди в Льотній академії Національного авіаційного університету відбувся інформаційно-просвітницький захід за участі здобувачів вищої освіти першого курсу факультету льотної експлуатації та факультету авіаційного менеджменту.

Світлана Проскурова, старша наукова співробітниця відділу історії Кіровоградського обласного краєзнавчого музею, розповіла про проєкт «Українська Друга світова», створений Українським інститутом національної пам’яті.

Відзначати День памʼяті та примирення 8 травня – європейська традиція памʼятання про Другу світову війну, яку українська держава послідовно впроваджує після Революції гідності. Це означає, що ми вшановуємо всіх, хто боровся з нацизмом, та всіх жертв, беремо до уваги всі аспекти війни, акцентуємо на її людському вимірі та завданих стражданнях. З 2014 року в Україні символом памʼяті про Другу світову війну є червоний мак.

Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини.

Другий рік поспіль українці проводять цю памʼятну дату в умовах сучасної повномасштабної війни росії проти України, яку називають найбільшою війною в Європі з часів Другої світової. Сучасна війна також супроводжується жахливими воєнними злочинами з боку російської армії та політично-військового керівництва РФ. Наша боротьба триває від 2014 року і ми неодмінно переможемо. Для нас це війна за свободу, демократію та європейські цінності.

Слава Україні! Слава Збройним силам України!

Модераторка заходу:
доцентка кафедри права та соціально-гуманітарних дисциплін,
к.і.н. Ірина Романько