Глобальна програма Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) UPSHIFT, що реалізується у понад 40 країнах успішно реалізується і на Кіровоградщині. Вона надає молоді й підліткам навички 21 століття та ресурси, щоб визначити проблеми своїх громад та запропонувати інноваційні рішення цих проблем. На Кіровоградщині програму імплементує громадська організація «Слов’янський культурний центр «Задзеркалля».

Як долучитися до програми, подати заявку та здійснити свій «рух вгору» дізналися і студенти та курсанти академії. Про нові можливості їм розповіла координаторка програми Олена Ковальова.

Як відбувається UPSHIFT?

Усе починається з того, що молодіжні команди визначають актуальну проблему своєї громади, міста, школи тощо, яку вони хочуть вирішити. Робота команд починається з того, що вони обирають проблему, яку хочуть вирішити та подаються з нею на відкритий набір у своєму регіоні. Необов’язково мати рішення цієї проблеми – достатньо її просто сформулювати.

За результатами конкурсного відбору відібрані команди беруть участь у навчальній програмі, під час якої створюють власні проєктні ідеї, проводять презентацію цих ідей та отримують змогу залучити фінансування на втілення своїх ідей.

Загальна тривалість програми - 3-4 місяці, які охоплюють період подачі та розгляду заявок, 4 дні навчального буткемпу та близько 3-х місяців – безпосередньо роботи над реалізацією розробленого проєкту.

«Важливо, що на вході UPSHIFT не працює з готовими рішеннями, адже вся програма побудована таким чином, щоб молоді люди навчились крок за кроком проходити шлях від “ми бачимо проблему” до “у нас є рішення”, при цьому велика увага приділяється креативності та пошуку нестандартних рішень», - розповіла пані Олена.