Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 10 листопада 2023 року (№4/4314-23) про вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років, в Льотній академії 22 листопада відбувся інформаційно-просвітницький захід, в якому взяли участь 75 здобувачів вищої освіти факультету авіаційного менеджменту та факультету льотної експлуатації.

У вступному слові декан факультету авіаційного менеджменту, д.ек. н., професор Марія Сергіївна Письменна наголосила, що Голодомор 1932-1933 років був наслідком не стихійного лиха, а спланованих системних заходів тоталітарного комуністичного режиму, був злочином геноциду. Національна пам’ять є однією з основ національної ідентичності. Саме національна пам’ять робить нас сильнішими і здатними чинити спротив російській агресії.

Учасники заходу переглянули відеоматеріали, підготовлені Українським інститутом національної пам’яті: «Чому Голодомор став можливим?», «Питання життя і смерті – зібрати хліб з України: голод 1921-1923 рр.», «Голодомор як відповідь на селянські повстання», «Після Перемоги: голод 1946-1947 років», «Голодомор – помста за свободу».

Курсанти і студенти першого та другого рівнів вищої освіти ознайомились з презентацією «90-ті роковини Голодомору. Спротив геноциду». Дізналися про механізми використання кремлівським режимом у 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 роках голоду як інструменту здійснення злочину геноциду проти українців; про людей, які пережили Голодомор і не тільки вижили фізично, а й не дали знищити себе духовно – стали художниками, письменниками, досягли успіхів у науці тощо; про відображення теми Голодомору в образотворчому мистецтві; про монументи, встановлені у багатьох країнах на знак вшанування жертв Голодоморів в Україні.

Через 90 років після Голодомору-геноциду росія знову застосовує проти українців методи геноциду, щоб знищити нашу ідентичність, культуру, мову – знищити українську націю.

25 листопада о 16-й годині Україна схилить голови у загальнонаціональній хвилині мовчання. Тож, нехай кожен із нас запалить свічку, вогник якої символізуватиме нашу скорботу і пам’ять про мільйони загублених життів, символізуватиме нашу віру у майбутнє, надію на те, що нам вистачить сил вистояти та перемогти. Бо ми – народ-воїн.

Вічна пам’ять полеглим.

Слава Героям!

Слава Україні!

Модераторка заходу
доцентка кафедри права та соціально-гуманітарних дисциплін,
к.і.н. Ірина Романько